Zakázky v EU i v eurozóně začaly po propadu znovu růst

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. ledna (zpravodaj ČTK) - Počet průmyslových zakázek po nečekaném říjnovém propadu v eurozóně i v celé Evropské unii loni v listopadu znovu rostly. Meziměsíčně o 1,6 procenta v eurozóně a o 1,8 procenta v EU. Novinářům to dnes oznámil Eurostat. Po vyloučení zakázek na výrobu lodí, železničních vozidel či kosmického materiálu, které mohou statistiku "rozkolísat", zakázky v listopadu ve srovnání s říjnem rostly o 1,5 procenta v zemích platících eurem a o dvě procenta v evropské sedmadvacítce.

V meziročním srovnání se však počet zakázek nadále propadá, přestože v listopadu 2008, s nímž se vývoj v průmyslu loni v listopadu porovnává, již EU pociťovala příznaky hospodářské krize. Meziročně se tak propadly o 1,5 procenta v eurozóně a dvě procenta v celé Evropské unii, s vyloučením zakázek na výrobu lodí, železničních vozidel a kosmického materiálu počet zakázek klesl o 1,8 procenta v eurozóně a o 1,6 procenta v EU.

Počet zakázek klesal loni v listopadu v meziměsíčním srovnání v celkem 13 členských státech EU a v osmi se propadl, za zbytek zemí nejsou data známá. Nejvíce se dařilo firmám v Estonsku (7,4 procenta), Řecku (7,3 procenta) a Česku (7,1 procenta). Nejméně naopak společnostem v Maďarsku (-9,6 procenta), Irsku (-4,4 procenta) a Bulharsku (-4,1 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK