Polská vláda chce prodat 11 pct rafinerií Lotos za 406 mil. PLN

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. ledna (ČTK) - Polská vláda chce prodat 11 procent rafinerií Lotos za 406 milionů zlotých (2,6 miliardy Kč). Potřebuje je na krytí rozpočtového deficitu. Ministerstvo státního pokladu dnes také uvedlo, že během šesti měsíců možná sníží státní podíl v Lotosu o další část, nejvýše dvacet procent.

"Je možné, že půjdeme pod 50 procent," řekl náměstek ministra státního pokladu Mikolaj Budzanowski. "Myslím, že (tento prodávaný podíl) nepřesáhne 20 procent. Realisticky si dáváme šest měsíců," dodal.

Dnešní prodej 11procentní emise sníží státní podíl ve druhé největší polské rafinerii na 53 procent. Je pravděpodobné, že se vláda další privatizací připraví o majoritu v podniku. Cenu ministerstvo stanovilo s desetiprocentní slevou před začátkem prodeje podílu.

Ministerstvo by raději další podíl prodalo nějaké firmě z ropného sektoru. Podle Budzanowského je ale možné, že akcie opět půjdou na finanční trh.

Emise Lotosu patřila loni na varšavské burze mezi největší skokany, posílila o 166 procent. Dnes akcie firmy v jednu chvíli klesly až na cenu dnešní vládní nabídky, pak ale mírně oživily.

Polská vláda chce letos privatizacemi získat nejméně 25 miliard zlotých, aby si poradila s rozpočtovým deficitem 52,2 miliardy zlotých. Již dala do prodeje desetiprocentní podíl těžební skupiny KGHM za 2,06 miliardy zlotých, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK