EBRD zlepšila odhad růstu rozvíjejících se evropských ekonomik

22.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. ledna (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes zlepšila odhad růstu rozvíjejících se evropských ekonomik pro letošní rok na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta. Banka nicméně upozornila, že tempo hospodářského růstu se bude v jednotlivých zemích lišit. Odhad loňského poklesu rozvíjejících se evropských ekonomik banka opravila na 6,1 procenta z předchozích 6,3 procenta.

Za zlepšením prognózy podle EBRD stála překvapivě silná ekonomická výkonnost Polska, Turecka, Ruska a Kazachstánu. "Oživení zůstává křehké s velkými rozdíly v jednotlivých zemích. Postupné globální oživení podpoří regionální růst, lokální faktory ho ale zbrzdí," uvedl hlavní ekonom EBRD Erik Berglof.

Ruská ekonomika letos podle EBRD stoupne o 3,9 procenta po loňském propadu o 8,7 procenta. K růstu by se měla vrátit rovněž slovenská ekonomika, která by se měla zvýšit o 2,8 procenta po poklesu o 5,3 procenta. Odhad vývoje české ekonomiky prognóza EBRD nezahrnuje, protože banka Česko počítá mezi vyspělé země.

EBRD byla založena v roce 1989 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím při přechodu k tržnímu hospodářství. Má pomáhat rozvoji finančních institucí, právního systému či infrastruktury a podporovat soukromé podnikání a privatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK