Poslanci dnes opět rozhodnou o zákazu prodeje letiště v Ruzyni

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. února (ČTK) - Po dnešku by mělo být jasné, zda bude moci vláda někdy v budoucnu privatizovat letiště v Praze Ruzyni. Poslanci dnes mají hlasovat o zákonu, který to vládě zakazuje a který vetoval prezident. Měli by rozhodnout i o tom, zda fond bydlení bude moci dostávat dotace ze státního rozpočtu. Měli by také schvalovat rozpočet fondu.

Poslanci se sejdou dnes odpoledne na pokračování své první letošní schůze. Pro přehlasování prezidentského veta potřebují nejméně 101 hlasů. Budou také rozhodovat o Senátem vrácené novele zákona o spotřební dani. Senátoři v ní navrhují snížit spotřební daň z piva. Přestože tento návrh podpořili hlavně senátoři za ODS, jejich strana ale už dopředu ohlásila, že ho nepodpoří, protože by zvýšil schodek státního rozpočtu.

Státní fond rozvoje bydlení, který již měsíc hospodaří bez schváleného rozpočtu, by měl mít na výdaje letos téměř 3,5 miliardy korun, což je o 400 milionů korun víc než loni. Z toho například na pomoc mladým lidem při pořizování nového bydlení půjde až 1,5 miliardy korun.

Skupina tří poslanců loni navrhla, aby fond dostával ze státního rozpočtu pravidelnou dotaci, která by odpovídala schválenému objemu nevratných dotací. Podle nich by ale šlo o možnost, nikoli povinnost státu peníze fondu dávat. Poukazovali přitom na to, nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Prezident však tento zákon vetoval a poslanci dnes rozhodnou, zda ho přehlasují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK