Zisk Whirlpoolu se díky vysoké poptávce zdvojnásobil

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. února (ČTK) - Americké společnosti Whirlpool se v loňském čtvrtém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na na 95 milionů USD (zhruba 1,8 miliardy Kč) z předloňských 44 milionů USD. Firmě pomohlo obnovení poptávky po velkých domácích spotřebičích. Za celý rok sice zisk společnosti klesl o 22 procent na 328 milionů USD, letošní rok však společnost vidí optimisticky. Whirlpool je největším výrobcem domácích spotřebičů na světě.

Příjmy za tři měsíce do konce roku stouply o 12,7 procenta na 4,86 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšily o pět procent. Firma dodala, že její výsledky ve čtvrtletí podpořilo rovněž snižování nákladů a vysoký růst prodeje v Asii a Latinské Americe. Zlepšení Whirlpool zaznamenal i v Severní Americe. Firma vyrábí spotřebiče pod značkami Whirlpool, Maytag či KitchenAid.

V Severní Americe se čtvrtletní tržby zvýšily o čtyři procenta na 2,6 miliardy USD. Dodávky spotřebičů v USA stouply o šest procent. Tržby v Latinské Americe vyskočily o 52 procent na 1,2 miliardy USD a v Asii o 34 procent na 188 milionů USD.

V letošním roce společnost očekává zisk v rozmezí 6,5 dolaru až sedm dolarů na akcii. Loni zisk činil 4,34 dolaru na akcii. Whirlpool očekává vysoký prodej v USA hlavně díky vládnímu programu podpory prodeje úsporných spotřebičů.

Tržby společnosti za loňský rok klesly o deset procent na 17,1 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se snížily o šest procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK