Vietnam podal na USA kvůli krevetám stížnost u WTO

02.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 2. února (ČTK) - Vietnam se dnes poprvé obrátil na Světovou obchodní organizaci, (WTO), aby zprostředkovala jeho obchodní spor s jinou členskou zemí. Země podala stížnost na antidumpingová opatření, jimiž Spojené státy zasáhly proti dovozu vietnamských krevet, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dokumenty WTO.

Vietnam se počátkem roku 2007 stal 150. členem WTO a jeho ekonomika má z členství ve světovém obchodním systému podobně jako ekonomika Číny velký prospěch. Vývoz krevet je pro Vietnam jedním z klíčových odvětví a loni mu přinesl exportní příjmy asi 1,5 miliardy dolarů (28 miliard Kč).

Podrobnosti sporu nejsou zatím známy a z vietnamské mise u WTO krok Hanoje nikdo nekomentoval. Vietnamští vývozci krevet si však v minulosti často stěžovali na pochybnou americkou metodu kalkulace antidumpingových cel a rozhodci WTO tuto metodu opakovaně odmítali označit za legitimní. Podle pozorovatelů tak má Vietnam značnou naději na úspěch.

Podle dokumentů, které Vietnam u WTO podal, chce Hanoj nejprve vést s Washingtonem konzultace, jak je také pro řešení sporů v rámci organizace obvyklé. Pokud se obě strany nedohodnou na řešení do 60 dní, mohou Vietnamci požádat WTO o ustavení rozhodčího panelu. USA podobné spory s Thajskem a Indií z roku 2008 vyřešily již bilaterálními konzultacemi.

Vietnamské sdružení vývozců a producentů mořských potravin odhaduje, že Vietnam loni zvýšil vývoz krevet o sedm procent na 190.000 tun a hodnota tohoto exportu stoupla o jedno procento. Vedle USA jsou hlavními trhy této produkce Japonsko, Jižní Korea, Čína a Evropská unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK