Propad maloobchodních tržeb v eurozóně se v prosinci zastavil

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. února (zpravodaj ČTK) - Meziměsíční propad maloobchodních tržeb v eurozóně se v prosinci loňského roku úplně zastavil a tržby stagnovaly. V celé Evropské unii se tržby obchodníků propadly o 0,1 procenta ve srovnání s listopadem loňského roku, kdy meziměsíčně klesly o 0,5 procenta v zemích platících eurem i v evropské sedmadvacítce. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

Meziroční propad tržeb však nadále pokračuje. V eurozóně se v prosinci loňského roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 propadly o 1,6 procenta a v celé unii o jedno procento. Poměrně slabá spotřebitelská poptávka tak nadále omezuje hospodářské oživení v Evropě a limituje i růst spotřebitelských cen.

V prosinci se mohli z největšího meziměsíčního růstu tržeb těšit obchodníci v Rakousku (1,6 procenta), Francii (1,2 procenta), Španělsku, Slovinsku a na Slovensku (všichni 0,9 procenta). Mezi 27 členskými státy EU však stále existuje několik zemí, které se potýkají s propadem maloobchodních tržeb. Tentokrát bylo "nejpostiženější" Rumunsko (minus 5,7 procenta), Malta (minus 5,6 procenta) a Portugalsko (minus 2,8 procenta). Data za Česko zatím nejsou známá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK