EK: Polsko je na cestě ke snížení deficitů, ale existují i rizika

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. února (zpravodaj ČTK) - Polsko je na cestě k tomu, aby snížilo svůj nadměrný rozpočtový deficit pod stanové limity. Ukazuje to dnešní hodnocení Evropské komise, podle níž však analyzovaná strategie Varšavy obsahuje i řadu významných rizik.

"I pokud se vezmou v úvahu lepší než očekávané růstové výhledy, další významná konsolidační opatření budou zapotřebí, aby se deficit snížil pod hranici tří procent (HDP) v roce 2012," uvedla komise v dnešním hodnocení.

Je podle ní třeba, aby Varšava co nejdříve přistoupila k realizaci svých úsporných plánů. Mezi nimi je třeba to, že Polsko vypracovalo na letošek rozpočet na opatrných makroekonomických odhadech a přijalo určitá opatření ke snížení deficitu. Například iniciovalo práci na zavedení nových výdajových pravidel, která by měla usnadnit konsolidaci veřejných financí v příštích letech.

Komise před časem s Polskem zahájila právní proceduru kvůli tomu, že Varšava překročila tříprocentní hranici u rozpočtového deficitu.

Podle současných informací se však podle Bruselu zdá, že Polsko přistoupilo k akcím, které mají tuto situaci napravit. Zatím proto EK nebude přistupovat k dalším právním krokům vůči Varšavě a bude bedlivě sledovat, zda Poláci dodrží své sliby a plány na snížení deficitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK