Čtvrtletní zisk Pfizeru vzrostl na trojnásobných 767 milionů USD

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. února (ČTK) - Zisk největšího světového farmaceutického výrobce Pfizer se v posledním loňském čtvrtletí zvýšil v meziročním srovnání na téměř trojnásobných 767 milionů dolarů (14,25 miliardy Kč) ze 266 milionů dolarů před rokem. Výhled zisku na letošní rok, který Pfizer představil v dnešní výsledkové zprávě, však analytiky zklamal a akcie firmy klesly o dvě procenta.

Tržby výrobce Viagry nebo léku na cholesterol Lipitor se zvýšily o 34 procent na 16,5 miliardy dolarů a o 600 milionů překonaly odhady analytiků. Loňská megaakvizice firmy Wyeth za 67 miliard dolarů, kterou Pfizer započítal do výsledků od poloviny října, zvýšila tržby o 3,3 miliardy dolarů a bez ní by tržby byly vyšší o zhruba sedm procent.

Předloňský čtvrtletní zisk snížil jednorázový náklad 2,3 miliardy dolarů na vyrovnání firmy s federálními úřady kvůli obvinění z nenáležitého prodeje některých léků. Očištěný zisk v přepočtu na akcii dosáhl 49 procent a skončil jeden cent pod odhady.

Pfizer uvedl, že v celém letošním roce čeká zisk na akcii v rozmezí 2,10-2,20 dolaru. Analytici podle agentury Reuters však v průměru čekali od firmy odhad 2,27 dolaru. Pfizer odůvodnil horší číslo zvýšeným očekávaným negativním dopadem silnějšího kurzu dolaru. Letošní tržby čeká Pfizer v rozmezí 67-69 miliard dolarů.

Pfizer v říjnu dokončil převzetí amerického výrobce vakcín a biotechnologických produktů Wyeth, což byla jeho dosud největší akvizice. Společnost minulý týden sdělila, že po této akvizici omezí programy vývoje nových léků o 15 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK