Malé pily chtějí ponechat část obchodu se dřevem v rukou státu

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velká Bíteš (Žďársko) 3. února (ČTK) - Provozovatelé malých a středních pil sdružení ve Společenstvu dřevozpracujících podniků ČR (SDP) považují za důležitý předpoklad pro svou další existenci ponechat obchod s polovinou státního dřeva v rukou státu. Toto předkupní právo chtějí prosadit do druhého kola nového tendru na lesní práce a prodej dřeva státního podniku Lesy České republiky (LČR). V tomto tendru chtějí LČR předat prodej veškerého dřeva těžařským firmám.

Menším pilám na dnešním jednání ve Velké Bíteši slíbil podporu za kraje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je šéfem asociace krajů. Otevřený dopis chtějí pilaři poslat vládě a zástupcům parlamentu.

SDP se obává toho, že tendry vyhraje několik velkých firem, které pak budou hrát dominantní roli na trhu se dřevem. O surovinu by tak mohly přijít hlavně malé zpracovatelské firmy v příhraničí, kde je málo soukromých lesů. Na nákupu státního dřeva jsou z větší části závislé i jiné pily. Ohrožena jsou pracovní místa v těchto provozech, uvedl předseda společenstva Petr Pražan.

Hašek zdůvodnil podporu menším pilám tím, že spolu s nimi je ohrožena zaměstnanost v regionech. Dodal, že v nejbližších dnech bude jednat o způsobu prodeje státního dřeva s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou, protože ministerstvo je zřizovatelem LČR. "Budu tlumočit požadavek, aby byl vytvořen určitý prostor, pojistka, aby po ukončení tendru měli malí a střední podnikatelé šanci podílet se na zakázkách a práci v lese," řekl Hašek. Tato pojistka by podle něj měla představovat minimálně 15 až 20 procent vytěženého dřeva.

Podnik Lesy ČR v pondělí vyhlásil tendry na lesní práce a prodej dřeva do roku 2020 s tím, že veškeré vytěžené dřevo si budou prodávat těžaři, kteří dosud prodávali jen polovinu dřeva. Obavy SDP již vedení Lesů ČR odmítlo. Podle něj tendry naopak přinesou obnovení stability v lesnickém a dřevařském sektoru.

SDP sdružuje firmy s celkovou roční zpracovatelskou kapacitou 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Pracuje v nich kolem 6500 lidí. Lesy ČR spravují polovinu lesů v zemi, jejich předloňská těžba činila 8,25 milionu metrů krychlových. Vyhlášené tendry se týkají prodeje dřeva a lesních prací přibližně za 15 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK