Příliv investic do Moravskoslezského kraje se loni výrazně snížil -------------------- --------------------

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. února (ČTK) - Příliv investic do Moravskoslezského kraje se loni snížil z předloňských 6,1 miliard korun na miliardu. Podle agentury CzechInvest vzniklo v kraji 26 investičních projektů převážně v oblasti informačních technologií, zajistily vytvoření 600 pracovních míst. To je několikanásobně méně než v předešlých letech, kdy v regionu každý rok vznikaly tisíce míst.

Nejvíce nových projektů loni směřovalo do vývoje softwaru. "V nich se pro kraj rozhodlo 12. Plných 11 z nich přitom zamířilo přímo do Ostravy, 12. se rozhodl pro Orlovou," uvedla pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. Mezi investory z oblasti IT jsou firmy Your System, T-Mapy, NetDirect, ABM Morava, MIZAR Development, KVADOS nebo VAE Controls. Tři projekty připravily na severu Moravy strojírenské podniky, shodně po dvou pak firmy z oblasti elektroniky a elektrotechniky a z gumárenského a plastikářského průmyslu.

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) příliv investic zejména do oblasti IT přivítal. "Jsme ale teprve na začátku cesty. Pokud vyjde získání prostředků na projekt IT4Innovations a elektrotechnickou fakultu, tak to bude posílení dalších možností rozvoje v oblasti IT. Mám představu, že jednou bude vytvořeno v prostorách Vědecko-technologického parku 10.000 takových míst," uvedl primátor Ostravy.

Celkově skončil moravskoslezský region v porovnání počtu nových projektů v republice na třetím místě. "V Moravskoslezském kraji jsme byli úspěšní i ve sjednávání zakázek pro místní společnosti. Ty s naší pomocí uzavřely kontrakty za 53 milionů korun v oblasti letecké výroby nebo spotřebního zboží," doplnila Rudyšarová.

Kraj však v minulém roce zaznamenal výrazný úbytek nových investic. Nejúspěšnější byl pro region jednoznačně rok 2006, kdy do kraje přiteklo více než 54 miliard korun s avizovaným zřízením 9.300 pracovních míst. Tehdy se projevil příchod jihokorejské automobilky Hyundai.

Představitelé Moravskoslezského kraje si myslí, že za poklesem zájmu o investování jsou kromě dopadů hospodářské krize také neúčinné investiční pobídky. Náměstek moravskoslezského hejtmana pro regionální rozvoj Marian Lebiedzik (ČSSD) již dříve ČTK řekl, že je kraj navrhuje změnit. Investoři podle něj začali dávat přednost Slovensku, Polsku nebo Rumunsku, kde jim nabízejí lepší podmínky. Kajnar vidí za poklesem také dřívější problémy v samotné agentuře CzechInvest, kterou v minulosti opustila řada lidí.

V České republice loni prostřednictvím CzechInvestu vznikly investice za 17 miliard korun. Meziročně je to pokles o deset miliard. Počet nových investičních projektů se ve srovnání s rokem 2008 snížil o desetinu na 186. Největší propad zájmu nových investorů nastal podle statistik CzechInvestu v polovině loňského roku.

Investice v Moravskoslezském kraji od roku 2005 do 2009: Období Počet projektů Výše investice (v mld. Kč) Pracovní místa 2009 26 1,008 608 2008 31 6,307 2912 2007 17 6,117 1766 2006 40 54,158 9327 2005 24 8,376 3011

zdroj: CzechInvest

Radim Kijonka sap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK