Pražská burza oslabila o pětinu procenta

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Akciové trhy dnes většinou stagnují, výjimkou nebyla ani pražská burza. Index PX nakonec oslabil o 0,2 procenta na 1174,2 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index nejvíce srazily ztráty telekomunikačního operátora Telefónica O2, mírně v červených číslech skončily také obě banky. Naopak více než 1,5procentního zisku dosáhly akcie těžební NWR, developera Orco a petrochemického holdingu Unipetrol.

"Pražská burza během středečního obchodování trpěla minimálním zájmem ze strany zahraničních hráčů a po většinu dne se tak obchodovalo pouze svátečně. Index PX tak za objemu mírně přesahujícího hranici jedné miliardy korun uzavřel poblíž úterních závěrečných hodnot," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Telefónica ztratila 1,34 procenta a uzavírala na hodnotě 441 korun. Komerční banka se dnes obchodovala poblíž úrovně 3800 Kč, v závěrečné aukci však podle Kohouta propadla o 0,24 procenta a uzavírala na 3752 korunách. Rakouská Erste Bank se bez většího zájmu držela poblíž hladiny 730 korun a seanci zakončila o 0,14 procenta slabší na 731 Kč.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ stagnovaly a zakončily na 920 korunách. Nejdůležitější zprávou k domácím akciím bylo podle analytika Komerční banky Josefa Němého oznámení NWR o prodejních cenách uhlí a koksu pro rok 2010. Titul se kvůli tomu v závěru potýkal s prodejním tlakem, posílil o 1,55 procenta na 203 korun. "Průměrná cena byla zhruba o deset procent nižší, než očekávají analytici, což může ve finále vést k úpravě oceňovacích modelů," poznamenal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK