O návrhu ČSSD na vyšší zdanění sněmovna opět nerozhodla

03.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes opět nerozhodla o návrhu sociálních demokratů na obnovení daňové progrese. Kvůli zdlouhavé debatě o něm poslanci mluvili tak dlouho, až minula 21. hodina, do kdy mohla pro dnešní den sněmovna hlasovat o návrzích zákonů. Po procedurálním sporu posléze místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) jednání pro dnešní den ukončila. O více než hodinu dlouhé vystoupení se postaral hlavně exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Poslanci o tomto bodu začali jednat už loni v prosinci, debatu tenkrát ale přerušili. ČSSD navrhuje, aby lidé s platem nad 100.000 korun měsíčně platili od roku 2011 daň 30 procent ze současné superhrubé mzdy. V někdejší hrubé mzdě, kterou chtějí po případném volebním vítězství obnovit, by to bylo 38 procent. Návrh zachovává současnou koncepci zdaňování tzv. superhrubé mzdy, tedy hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. Sociální demokraté se ale netají tím, že pokud zvítězí ve volbách, superhrubou mzdu zruší.

Hlavním cílem návrhu je zejména posílit příjmy státního rozpočtu a také posílit sociální soudržnost. "Domníváme se, že vyšší příjmy by měly být zdaňovány vyšší sazbou a že lidé s nejsilnějším postavením s nejvyššími příjmy by se měli více podílet solidárnějším způsobem na financování státu a veřejného sektoru," řekl již loni ve sněmovně stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

Občanští demokraté s návrhem nesouhlasí. Podle poslance této strany Vladislava Vilímce klesají daňové příjmy státu kvůli tomu, že poplatníci jsou vlivem krize ve ztrátě a žádná daňová sazba to podle něj nenapraví. Sociálnědemokratický návrh označil za předvolební a populistický vůči levicovým voličům. Voliči však podle něj z této změny žádný prospěch mít nebudou.

Podle Kalouska nepředstavuje návrh ČSSD nic jiného než zdanění vzdělaných a pracovitých, neboť těch jediných se to podle něj dotkne. Podnikatelé upraví své příjmy tak, aby se ocitli v nižší sazbě daně, zatímco zaměstnanci tak učinit nemohou, upozornil.

Kalousek během svého více než hodinu trvajícího proslovu stačil zkritizovat předložený návrh, poté se začal zaobírat příčinami a dopady finanční krize, situací na americkém finančním trhu, probral i měnové a daňové nástroje. Skončil dvě minuty po 21. hodině tím, že stejně jako Vilímec navrhl sněmovně předlohu zamítnout. Poslanci ho za jeho projev odměnili potleskem.

Poslanec ČSSD David Rath posléze prohlásil, že to, co Kalousek předvedl, byla čistá obstrukce. Kalousek reagoval slovy, že jsou příspěvky, na které se dá reagovat pouze nonverbálně, a to mu prý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zakázal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK