Toyota a Ford mají problémy s hybridy, Toyota jich svolá 300.000

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Detroit 5. února (ČTK) - Problémy s brzdami u svých hybridních vozů má vedle největší světové automobilky Toyota i americký Ford. Zatímco u Fordu se závada týká maximálně 17.600 hybridních sedanů, Toyota podle zpráv médií chystá v nejbližší době svolat k opravám v Japonsku a ve Spojených státech zhruba 300.000 vozů nové verze populárního modelu Prius. Pro Toyotu je to další rána na pověsti, protože letos již kvůli závadě plynového pedálu musela svolat k dealerům 4,5 milionu vozů po celém světě.

Zprávy o chystaném svolání priusů do servisů zveřejnila dnes řada japonských médií. Vedle nové verze modelu Prius, jichž firma od květnového uvedení na trh prodala 311.000, bude Toyota zkoumat možnost problémů s brzdami i u dalších dvou svých hybridních modelů Lexus a Sai.

Toyota se přiklání ke svolání priusů i přesto, že japonské ministerstvo dopravy zatím problém s brzdami nepovažuje za bezpečnostní riziko. Zákazníci zaznamenali u úsporných hybridů výpadky brzdné síly na zlomek vteřiny při jízdě na hrbolatém nebo kluzkém povrchu a zřejmě to souvisí se samotnou podstatou hybridů, kdy energie brzdění dobíjí baterii využívanou poté k jízdě. Problém by mělo vyřešit přeprogramování softwaru, který řídí přechod od dobíjecího na normální brzdění.

Toyota dostala od zákazníků z USA a Japonska na problém s brzdami asi 180 stížností. Prius je nejprodávanějším světovým hybridem a v Japonsku je nyní nejprodávanějším osobním vozem vůbec. Nového modelu vozu se zde prodalo kolem 200.000 a dalších více než 100.000 nových priusů se prodalo v USA.

Podobný problém jako Toyota zaznamenal u brzd hybridních vozů i Ford, u něj se to však týká řádově mnohem menšího počtu aut modelů Ford Fusion a Mercury Milan. Ford ve čtvrtek oznámil, že dodá majitelům těchto vozů softwarovou "záplatu", který by měla problém odstranit.

Mluvčí Toyoty Ririko Takeuči dnes agentuře AP sdělil, že Toyota zatím nerozhodla, zda priusy stáhne. Firma zatím ani o problému oficiálně neuvědomila ministerstvo dopravy, a dokud to neudělá, nemůže přikročit ke svolávání. Americká vláda ve čtvrtek oficiálně zahájila kvůli brzdám u hybridů Toyoty vyšetřování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK