ČSÚ:Benzin a nafta opět zlevnily, podražil jen plyn LPG

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět zlevnily, podražil jen plyn LPG. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 30,65 koruny za litr, byl tak o 16 haléřů levnější než o týden dříve. Motorová nafta zlevnila o 14 haléřů na průměrných 29,25 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou zlevnil o 18 haléřů na průměrných 30,12 Kč za litr. Naopak cena plynu LPG vzrostla o 15 haléřů na průměrných 13,81 koruny za litr.

Podle společnosti CCS, která ceny pohonných hmot pravidelně sleduje, průměrná cena benzinu u pump v minulém týdnu klesla o 16 haléřů na 30,31 koruny za litr. Nafta zlevnila v průměru o osm haléřů na 28,84 Kč/l.

Petr Čermák ze společnosti Colosseum soudí, že za zlevněním pohonných hmot je pokles cen ropy na světových trzích. "Ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu následovaly ropu a pokračovaly v poklesu. V neprospěch českých motoristů ovšem opět hrály měnové trhy, kde koruna vůči dolaru i nadále výrazně oslabovala," uvedl Čermák.

ktp dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK