Finanční domy: Podvody s kartami se přesouvají na internet

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. února (ČTK) - Zneužití platebních a kreditních karet hrozí klientům bank a úvěrových společností nejvíce po jejich krádeži a stále více také na internetu. S rostoucím množstvím karet stoupá i počet pokusů o podvod, častým jevem zůstává kopírování údajů z magnetického proužku a následné padělání karty, tedy takzvaný skimming. Vyplývá to z ankety ČTK mezi finančními společnostmi.

Neopatrné zacházení s kreditní kartou a nákupy na nezabezpečených internetových obchodech byly nejčastějšími příčinami zneužití kreditní karty, které v roce 2009 zaznamenala úvěrová společnost Home Credit. Z celkového počtu několika desítek tisíc aktivních kreditních karet odhalila 28 podvodných transakcí v hodnotě 165.000 korun, uvedla mluvčí firmy Eva Řimnáčová. Jak roste počet aktivovaných karet, zvyšuje se i riziko podvodů, dodala

Problém zneužití platebních karet se přesouvá především na internet, řekl ČTK mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. "Naše karty chráníme lepšími čipy, bankomaty jsou vybaveny antiskimmovacími zařízeními, pachatelé se proto zaměřují stále více na zneužití karty na internetu," podotkl. Největším problémem jsou podle něj různé krádeže dat u externích společností, kterým nemůže zabránit ani banka ani klient.

"Co se týká pokusů a podvodů na kreditních kartách, významný nárůst jsme v minulém roce vysledovali u tzv. skimmovacích zařízení, která podvodníci instalovali přímo na bankomaty," upozornil mluvčí Cetelemu Martin Malý. Zaregistrovali sice minimální počet podobných pokusů o podvod, kdy šlo o jednotlivé kusy kreditních karet, ale ve srovnání s předchozími roky jde o nový způsob podvodného jednání. "Doporučujeme, aby si klient před každým výběrem přinejmenším vizuálně zkontrolovali bankomat," poznamenal.

Trend několika posledních let je také podle mluvčí Komerční banky Moniky Klucové to, že s přechodem na čipové technologie, které zatím nejsou padělatelné, se zájem podvodníků přesouvá do oblasti internetových plateb. Pokusy o podvod spojené s kartami jsou stejně staré jako karty samy, připomněla Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny. Tak, jak se zdokonalují technologie, vyvíjejí se i praktiky podvodníků a současně s tím se vznikají nové obranné mechanismy bank a vydavatelů karet. Odhalit pachatele je čím dál tím obtížnější, protože většinou jde o organizované mezinárodní skupiny, uzavřela.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK