ČNB dostala pokutu 50.000Kč za chybu v tendru na dodávku proudu

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. února (ČTK) - Česká národní banka dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 50.000 korun. Důvodem je pochybení ve veřejné zakázce v hodnotě 17,2 milionu korun na dodavatele elektřiny z roku 2006. Pokutu antimonopolní úřad udělil v září a nyní ji potvrdil i předseda ÚOHS Petr Rafaj, který tak nevyhověl odvolání ČNB. Národní banka se ale může proti pokutě obrátit na soud. Spor trvá již léta a v minulosti jej již soudy řešily. Vyjádření banky ČTK zjišťuje.

Podle antimonopolního úřadu národní banka chybovala, když v zadání zakázky po uchazečích požadovala doklad o tom, že v daném roce 2006 dodali elektřinu minimálně pro pět stovek odběrných míst v síti vysokého napětí. V zadání zakázky ale banka hovoří o tom, že sama v roce 2005 disponovala pouze 29 odběrnými místy, z toho pouze sedmi pro odběr ze sítě vysokého napětí.

"S ohledem na skutečnost, že z předložených podkladů nelze dovodit, že by zadavatel plánoval významné rozšíření těchto odběrných míst, pak požadavek na doložení dodávek do 500 odběrných míst pro vysoké napětí v roce 2006 se jeví jako zjevně nepřiměřený," uvedl ÚOHS ve svém prvostupňovém rozhodnutí, které nyní předseda úřadu potvrdil.

Spor trvá již delší dobu. Začal tím, že banka ze hry vyřadila nabídku společnosti Lumius. Důvodem bylo právě to, že nedoložila doklad o dodávkách proudu do pěti set odběrných míst. Lumius považoval dotyčnou podmínku za diskriminační a proti vyloučení z tendru protestoval u ÚOHS. Ten ale v roce 2007 porušení zákona ze strany ČNB nekonstatoval.

Lumius se ale obrátil na krajský soud v Brně, který dal firmě za pravdu, rozhodnutí ÚOHS zrušil a vrátil mu jej zpět. Antimonopolní úřad se obrátil s kasační stížností na Nejvyšší správní soud, ale neuspěl. Nyní tedy ÚOHS rozhodl v kauze znovu, ve svém rozhodnutí se podle Rafaje řídil právě předchozími verdikty soudu. V tendru nakonec vyhrála Pražská energetika, za ní skončily ČEZ a E.ON.

Centrální banka spravuje účty státního rozpočtu a je mozkem celé české bankovní sítě. Ročně spotřebovávala asi tolik elektřiny, jako domácnosti v osmitisícovém městě. Problémy s dodávkami by vedly ke značným škodám s dopadem na hospodaření celého Česka, uvedla v minulosti banka. Právě proto zadala zmíněnou podmínku. Chtěla mít jistotu, že k problémům nedojde.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK