Tokio: G20 je pro diskuse o kurzu čínské měny lepší než G7

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. února (ČTK) - Pro diskuse o kurzu čínské měny by bylo lepším fórem jednání skupiny předních vyspělých a rozvojových zemí G20 než skupiny sedmi největších průmyslových ekonomik G7. Řekl to dnes novinářům před odletem na dvoudenní rozhovory ministrů financí a guvernérů centrální banky G7 v Kanadě japonský ministr Naoto Kan. Ministr však řekl, že téma slabého kurzu jüanu se však v Iqaluitu probírat může.

"Je správnější debatovat o jüanu na G20 než v rámci G7," řekl Kan. Ministři a guvernéři G7 sice na posledních schůzkách opakovaně vyzývali Čínu, aby umožnila zhodnocení své měny, která je nyní pevně svázána s dolarem, na Peking to však příliš nepůsobí. Podle některých ekonomů a vládních činitelů zejména v USA je čínská měna udržována na uměle nízké úrovni, což dává Číně nekalou výhodu v exportu a blokuje snahy o snižování globálních obchodních nerovnováh.

Čína je spolu s dalšími velkým rozvojovými ekonomikami jako Indií a Brazílií členem skupiny G20, kde figuruje i celá skupina G7. Skupina G20 v poslední době nahradila G7 jako vrcholné fórum k jednání o globálních ekonomických otázkách.

Ministr Kan popřel, že by Kanadu žádal, aby otázku jüanu dala na jednací program G7. Tokio považuje pružnější kurz čínské měny za žádoucí, v kritice čínského kurzového režimu je však umírněnější než jiní členové G7 a poukazuje na to, že nátlak na Čínu nefunguje.

Kanada uvedla, že G7 možná bude v pátek a sobotu o potřebě pružnějšího kurzu čínské měny diskutovat, nebude to však mít prioritu mezi jinými tématy, zejména regulací finančního sektoru. Finanční představitelé G7 z jednání v těžko dostupné "metropoli" rozlehlé inuitské provincie Nunavut tentokrát zřejmě žádné společné komuniké nevydají, protože setkání v Iqaluitu má být podle dohody z předchozí schůzky v Istanbulu méně formálním debatním fórem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK