Euro vůči dolaru oslabilo na nejnižší úroveň od loňského května

05.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. února (ČTK) - Euro se dnes vůči dolaru propadlo na nejnižší úroveň od loňského května. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů obavy ohledně problémů některých členských zemí eurozóny se zadlužením.

Kolem 15:30 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,3 procenta na 1,3687 USD. Během dne se propadlo až na 1,3649 USD. Od začátku týdne tak přišlo o více než procento po předchozích třech týdenních poklesech za sebou, napsala agentura Reuters.

"Situace kolem eurozóny bude nadále zastiňovat hospodářský vývoj ve Spojených státech, včetně dnešní zprávy o zaměstnanosti," uvedl analytik Vassili Serebriakov ze společnosti Wells Fargo Bank. "Bude to nadále vytvářet tlak na euro," dodal.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech se v lednu překvapivě snížila na pětiměsíční minimum 9,7 procenta z prosincových deseti procent. Zaměstnavatelé v USA nicméně zrušili dalších 20.000 pracovních míst.

Investoři nyní čekají také na výsledek setkání centrálních bankéřů a ministrů financí skupiny sedmi největších průmyslových ekonomik G7, které dnes začíná v Kanadě. Podle analytiků je však nepravděpodobné, že by se závěrečné komuniké z tohoto setkání vyjadřovalo k měnovým kurzům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK