Rozpočtové problémy v Evropě mezi hlavními tématy setkání G7

06.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Iqaluit 6. února (ČTK) - Rozpočtové problémy v Evropě se dostaly mezi hlavní témata víkendového setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě. Informovala o tom agentura Reuters. Rozhovory by se měly soustředit rovněž na reformu finančního sektoru.

Kanadský ministr financí Jim Flaherty, který je hostitelem setkání, uvedl, že o problémech v Evropě jednal se svými protějšky již před pátečním oficiálním zahájením akce. Dodal, že panují obavy zejména ohledně situace v Řecku.

Ministři G7 zatím podle agentury Reuters nejsou připraveni začít omezovat výdaje na podporu ekonomiky. "Všichni jsme se shodli, že pokračování stimulů je nezbytné a že ještě nevidíme pevný růst," uvedl Flaherty.

Finanční trhy se obávají, že rozpočtové problémy, se kterými se potýká Řecko, by se mohly rozšířit do některých dalších zemí eurozóny, jako jsou Portugalsko a Španělsko. Světové akciové trhy se v pátek kvůli těmto obavám propadly až na tříměsíční minima a euro poprvé od loňského května kleslo pod hranici 1,36 USD.

Organizátoři setkání G7 v Kanadě upozornili, že na konci jednání nebude vydáno žádné komuniké, což je zčásti reakce na klesající význam této skupiny. Schůzka by měla být zakončena dnes v 19:15 SEČ tiskovou konferencí.

Schůzka G7 se tentokrát koná na velmi neobvyklém místě. Město Igaluit leží asi 300 kilometrů od Polárního kruhu a podle sčítání lidu v roce 2006 mělo přes 6000 obyvatel, z toho 60 procent Eskymáků. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet ve čtvrtek před odletem do Kanady zavtipkoval, že Iqaluit je vhodné místo na to, aby si delegáti při jednání zachovali chladnou hlavu. Průměrná teplota v Iqaluit totiž v únoru dosahuje minus 29 stupňů Celsia.

Skupina G7 zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Japonsko, Německo, Velkou Británii, Francii a Itálii. Vývoj z posledních měsíců nicméně ukazuje, že při řešení hospodářských a měnových záležitostí se stále více prosazuje širší fórum G20, které zahrnuje největší rozvinuté a rozvojové země, mezi nimiž je například i Čína.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK