Fischer: Platy ministerských "manažerů" můžou záviset na výkonu

07.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Premiér Jan Fischer nevylučuje, že platy náměstků a dalších vedoucích úředníků na ministerstvech se nebudou řídit tabulkami, ale výkonem jednotlivých resortů. Předseda vlády to dnes řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vázat platy ministerských úředníků na výkon a úspory doporučila již dříve také Národní ekonomická rada vlády (NERV).

"Dovedu si to velmi dobře představit. Výkonnost má podnik, výkonnost má fabrika, u ministerstva to dlouho neplatilo, ale ono to u něj samozřejmě platí a je to dokonce měřitelné," uvedl Fischer. Platy ministerských "manažerů" by potom podle něj byly smluvní a ne tabulkové.

Případné změny v platech na ministerstvech budou podle premiéra součástí úsporných opatření, na který prý bude muset navázat každá vláda, která jeho kabinet vystřídá.

Fischer se současně domnívá, že nelze neustále přicházet se stále dalšími úspornými "balíčky". "Nemůže tu žít s festivalem balíčků," poznamenal premiér. Klíčový je podle něj hlavně dlouhodobější program, na který by jednotlivé vlády navazovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK