Australská firma získala v Číně obří kontrakt na dodávky uhlí

07.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brisbane 7. února (ČTK) - Australská firma Resourcehouse uzavřela dvacetiletý kontrakt na dodávky uhlí pro elektrárny čínské společnosti China Power International Development Limited v celkové hodnotě 60 miliard dolarů (1,15 bilionu Kč). Dohoda je podle firmy největším australským exportním kontraktem v historii. Informovaly o tom o víkendu agentury AP a Reuters.

Resourcehouse bude čínské společnosti od roku 2014 dodávat 33 milionů tun uhlí ročně. Kontrakt přispěje k realizaci plánovaného rozvoje několika australských dolů a související infrastruktury, včetně 500 kilometrů železnice či přístavních zařízení.

Tento projekt vytvoří 6000 pracovních míst během výstavby a 1500 pracovních míst během provozu. "Když potřebujete hodně peněz, neexistuje lepší místo k jejich získání než Čína," uvedl předseda australského podniku Clive Palmer.

Společnost China Power International Development Limited dodává elektřinu zejména do sítí ve východní, střední a severní Číně. "Tento projekt otevírá obrovské nové zdroje uhlí a naši skupinu těší, že je do něj zapojena," uvedla firma.

Čína je největším producentem i spotřebitelem uhlí na světě. Země se v loňském roce stala poprvé čistým dovozcem této suroviny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK