Pivovary Kirin a Suntory se vzdaly plánů na sloučení

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. února (ČTK) - Japonské pivovary Kirin Holdings a Suntory se vzdaly plánů na sloučení. Vytvořit měly jednu z největších potravinářských a nápojových firem na světě, nyní ale přiznávají, že se nedokážou shodnout na tom, kdo a jak by měl sloučenou skupinu řídit. Jasno ale nemají ani v tom, jak velký vliv na chod sloučeného podniku by měli mít majitelé firmy Suntory.

Jednání se nikdy nedostala do takové fáze, aby se o nich dalo říct, že spějí do finále. Přesto mělo oficiální oznámení o ukončení rozhovorů drtivý dopad na akcie Kirinu, které v průběhu obchodování na burze v Tokiu oslabily až o osm procent. Suntory je soukromým podnikem, jeho akcie se na burze neobchodují.

Pokud by se firmy spojily, sloučený podnik by měl roční tržby kolem 40 miliard dolarů (asi 764,8 miliardy Kč). Jedním z problémů byla neshoda kolem toho, jak by Kirin ocenil svého rivala Suntory. To bylo důležité i pro stanovení podílu, který by zakládající rodina Suntoryů ve sloučeném podniku získala.

Rodina Suntoryů drží přibližně 90 procent podniku. Jeho prezidentem je Nobutada Sadži. Část analytiků si myslí, že kolaps jednání je pro Kirin to nejlepší, co jej mohlo potkat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK