Ve středních Čechách stoupla nezaměstnanost na 7,5 procenta -------------------- --------------------

08.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Ve Středních Čechách v lednu stoupla míra registrované nezaměstnanosti o 0,5 bodu na 7,5 procenta. Udržela si druhou nejnižší hodnotu v Česku. Ve stejném období loňského roku byla nezaměstnanost 4,9 procenta a na konci ledna 2008 činila 4,4 procenta. V evidenci úřadů práce bylo na konci prvního letošního měsíce 51.574 dosažitelných lidí. Na jedno volné místo připadalo 15 uchazečů. Informace dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Středočeské úřady práce evidovaly celkem 52.428 uchazečů o zaměstnání, to bylo o 3284 lidí více než v prosinci. Ve srovnání s loňským rokem přibylo 17.796 žadatelů o práci. V lednu se nově zaregistrovalo 8894 osob a z evidence bylo vyřazeno 5610 lidí. Z celkového počtu bylo 47,5 procenta žen, podíl absolventů škol a mladistvých byl 6,1 procenta a osob se zdravotním postižením 11,1 procenta.

Jaroslav Minařík z příbramského úřadu práce ČTK řekl, že situaci na trhu práce stále ovlivňuje nepříznivá hospodářská situace způsobená světovou ekonomickou krizí. "Navíc je v současné době přerušena většina sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství i povrchových lomech. Registrovali se zaměstnanci firem i drobní podnikatelé, kteří v zimních měsících přerušili své živnosti," uvedl. Zlepšení neočekává ani v následujících dvou měsících.

V lednu se nezaměstnanost zvýšila ve všech 12 středočeských okresech. Nejvíce na Příbramsku, a to o 0,9 bodu, na Kolínsku a Rakovnicku o 0,6 procentního bodu. Ve zbývajících okresech stoupla v rozmezí od 0,3 do 0,5 procentního bodu. Nejvyšší míru nezaměstnanosti mělo Příbramsko, Kutnohorsko a Kolínsko. Naopak nejpříznivější situace je stále v obou pražských okresech.

Středočeské úřady práce nabízely na konci ledna 3462 volných pracovních míst, to bylo o 166 více než na konci prosince. Na jedno místo připadalo v přepočtu 15 uchazečů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK