Estonská ekonomika ve čtvrtletí poprvé za dva roky vzrostla

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tallinn 11. února (ČTK) - Estonská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu kvartálu poprvé za dva roky vzrostla, a to o 2,6 procenta. Ekonomika se tak vymanila z recese. Meziročně však hrubý domácí produkt stále klesá, tempo poklesu však zpomalilo na 9,4 procenta z 15,6 procenta ve třetím čtvrtletí.

Výsledky byly lepší než odhady analytiků a potvrzují, že estonská ekonomika se již odrazila ode dna. Analytici očekávali, že HDP se ve třetím čtvrtletí sníží o 12,6 procenta. Estonsko plánuje od roku 2011 zavést euro.

Statistický úřad uvedl, že průmyslová výroba, vývoz i maloobchodní obchod stále klesají. Nízká zůstává i domácí poptávka. Domácí prodej průmyslového zboží však vykazuje známky zlepšení a propad průmyslového sektoru již zřejmě dosáhl svého dna. Ke zlepšení ekonomického výkonu podle úřadu pomohl rovněž velmi slabý výkon ve srovnatelném období předchozího roku, kdy se zpracovatelský sektor prudce propadl.

Ministerstvo financí v prohlášení uvedlo, že podle dosavadních údajů za celý rok 2009 zřejmě HDP klesl o 14 procent. Vláda čekala propad o 14,5 procenta. V letošním roce ministerstvo očekává mírné oživení ekonomické aktivity, avšak HDP má ještě klesnout. V roce 2011 má ekonomika vzrůst o 3,3 procenta.

Estonsko v loňském roce udrželo deficit státního rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu, což je důležité kritérium pro přijetí eura. Země doufá, že dostane v březnu nebo dubnu i dobré hodnocení od Evropské komise a od roku 2011 se stane členem eurozóny.

Estonsko si vede mnohem lépe než další Pobaltské země, Lotyšsko a Litva. Lotyšská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 17,7 procenta a litevská o 13 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK