Euro smazalo počáteční zisky k dolaru a oslabilo

11.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Evropská měna smazala počáteční zisky vůči dolaru způsobené zprávou, že země Evropské unie se dohodly na summitu o pomoci pro Řecko, a oslabila. Investoři čekali více detailů o pomoci, ty však nedostali. I nadále se také obávají o stav celé eurozóny.

Kolem 18:10 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,63 procenta na 1,3645 USD. Během dne se propadlo až na 1,3596 USD, naopak po oznámení zprávy o pomoci vystoupalo až na 1,3801 USD. K jenu euro kleslo o 0,75 procenta na 122,54 JPY. Vůči dolaru jen posílil o 0,11 procenta na 89,81 JPY.

Prezident EU Herman Van Rompuy dnes oznámil, že summit unie se dohodl na pomoci silně zadluženému Řecku. Pomoc má zabránit širší krizi celé eurozóny. Detaily pomoci se však objevily pouze ze zdrojů, což zmátlo trhy, které si nejsou jisté povahou plánu. Jisté pouze je, že Řecko nedostane přímou finanční pomoc. "Téma zůstane negativní dokud nebude známé něco více konkrétního," uvedl obchodník Forex.com Tim O'Sullivan.

Zpráva ze summitu EU nejprve uklidnila investory, kteří se obávali, že problémy Řecka se rozšíří do celé eurozóny. Část analytiků se však obává, že dohoda by mohla přimět i další zadlužené země eurozóny hledat pomoc u celé EU, což by zvýšilo tlak i na ostatní země, které se snaží dát své ekonomiky do pořádku po recesi.

Euro v letošním roce poškozují obavy o to, zda bude Řecko schopné obsluhovat svůj dluh. Od konce roku 2009 euro k dolaru oslabilo o téměř deset procent. Tento týden však evropská měna díky očekávání pomoci od zemí EU nalezla půdu pod nohama, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK