USA zvažují, že nebudou zachraňovat spekulující finanční domy

14.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. února (ČTK) - Velké americké nebankovní finanční instituce, které se kvůli vidině vysokého zisku pustí do spekulativních obchodů, by stát neměl zachraňovat, když se dostanou do potíží. Uvedl to dnes poradce Bílého domu Paul Volcker.

"Pokud se velká nebankovní instituce dostane do potíží a ohrozí celý systém, měl by existovat orgán, který ji převezme a zlikviduje nebo nechá zfúzovat, ale neměl by ji zachraňovat," řekl Volcker ve vysílání CNN. "Ríká se tomu euthanasie, ne záchrana," dodal.

Kongres debatuje o reformě finančního systému poté, co Spojené státy zasáhla nejhorší finanční krize od 30. let minulého století. Volcker do této diskuse přispěl názorem, že by se mělo se spekulujícími investičními firmami zacházet jinak než s obchodními bankami, které přijímají vklady, napsala agentura Reuters.

Prezident Barack Obama chce omezit velikost finančních institucí i jejich aktivity, aby "zamezil excesům". Banky by podle jeho návrhů, jež bude schvalovat Kongres, nesměly vlastnit hedgeové fondy a fondy soukromého kapitálu, takzvané private equity, ani do nich investovat. Obama chce také omezit riskování velkých finančních firem.

Volcker byl předsedou americké centrální banky Fedu do srpna 1987. Tehdy po něm pozici převzal Alan Greenspan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK