Japonské akcie oslabily, euro se dál potýká s problémy

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden poklesem a značný vliv na sestup hlavních indexů měly stále ještě obavy ze zpomalení globální ekonomiky. Ty pramení z rozhodnutí Číny přistoupit k dalšímu zpřísnění měnové politiky, které spočívá ve zvýšení povinných minimálních rezerv. Na devizových trzích se s problémy dál potýká euro.

Index Nikkei 225 si odepsal 78,89 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,78 procenta na hodnotě 10.013,30 bodu. Širší index Topix klesl o jedno procento na 883,47 bodu.

Obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky byly větší než příznivý vliv zprávy o růstu hrubého domácího produktu Japonska. Tamní úřady dnes uvedly, že japonská ekonomika ve čtvrtém kalendářním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta, růst v přepočtu na celý rok činil 4,6 procenta. Oba údaje překonaly odhady analytiků.

V poklesu pokračovaly akcie největší světové automobilky Toyota Motor, které si odepsaly tři procenta. Automobilka v pátek oznámila, že bude ve Spojených státech svolávat ke kontrole 8000 pickupů, což je další z série takových kroků. Toyota v celém světě kvůli více problémům svolává miliony aut, což negativně ovlivňuje její tržby i pověst celé firmy.

Na devizových trzích se s problémy stále potýká euro. Měna pořád doplácí na problémy, s nimiž se potýká eurozóna, podle analytiků dělá své i to, že nejsou známy žádné podrobnosti kolem pomoci Řecku. Minulý týden se konal summit EU, který se věnoval ekonomickým otázkám a hlavně vysokému deficitu veřejných financí, s nimiž se potýká Řecko.

Euro je vůči dolaru blízko devítiměsíčních minim a obliba dolaru se vůči euru zvyšuje. Záznamy také ukazují, že sázky na další pokles kurzu eura jsou nyní na rekordu. Objemy obchodů jsou ale nízké, protože finanční trhy v části Asie jsou kvůli oslavám nového lunárního roku uzavřeny.

Dnes a v úterý se bude konat schůzka ministrů financí EU, nikdo ale neočekává, že by se otázkou Řecka zabývala nějak podrobněji než summit z minulého týdne, anebo že by pomoc Řecku nějak konkretizovala. "Nejsou zde žádné náznaky, že dluhové problémy Řecka by se rychle vyřešily. I když já osobně už jsme unaven z toho, že mám obchodovat na základě tohoto tématu, zdá se, že trh má pořád zájem tlačit euro dolů," poznamenal makléř jedné z japonských bank.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3600 USD a není daleko od pátečního minima 1,3532 USD. To byla zároveň jeho nejnižší hodnota od loňského května. Kurz by se mohl snížit až na 1,3483 USD, což je důležitá technická úroveň.

Takzvaný dolarový index mírně zpevnil a dostal se na 80,382 bodu. Dostal se tak do těsné blízkosti maxima z minulého týdne, kdy vystoupil na 80,748 bodu. To byla jeho nejvyšší hodnota od loňského července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK