Německo odmítá společný fond EU, který by sanoval Řecko

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Brusel 15. února (ČTK) - Německo odmítá myšlenku, aby Evropská unie založila společný fond, z něhož by se realizovala finanční sanace zadluženého Řecka. O podobném návrhu se mimo jiné debatovalo i v samotném Německu, tamní ministerstvo financí je ale proti. Situací Řecka se minulý týden zabýval mimořádný summit EU a nyní se stejnému problému věnují také ministři financí EU v Bruselu.

"Nezdá se, že by se tím ten problém vyřešil," řekl na pravidelné tiskové konferenci mluvčí ministerstva financí Michael Offer. Německo prý nepředpokládalo, že Mezinárodní měnový fond Řecku nabídne finanční pomoc, dalo by se ale v této záležitosti prý uvažovat o technické podpoře. Jak by měla vypadat, ale nesdělil. Některé z návrhů na vytvoření společného fondu EU se nechaly inspirovat právě měnovým fondem.

Offer dodal, že ministr financí Wolfgang Schäuble očekává, že se situací Řecka budou dnes večer zabývat členové euroskupiny, tedy ministři financí jednotlivých zemí eurozóny.

Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že Řecko musí rozpočtový deficit letos snížit o čtyři procentní body a pokud ne, lze předpokládat, že se po Řecku budou vyžadovat další úkoly. Řecko mělo na konci loňského roku deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu, zatímco pravidla EU povolují maximálně tříprocentní deficit.

"Budeme mít diskuzi na základě toho, na čem se dohodla Evropská rada. Řecko nás musí ujistit, že rozpočtový deficit v roce 2010 sníží o čtyři procentní body a my musíme ověřit, zda je to možné, či nikoli," poznamenal Juncker, jehož cituje agentura Reuters. Další kroky tak prý budou záležet na tom, jaké dostanou ministři od Řeků odpovědi.

Ministryně financí Španělska Elena Salgadová dnes také potvrdila, že situací kolem Řecka a dodatečnými opatřeními, která by Řecko mělo zavést, se bude zabývat rovněž Ecofin, tedy ministři financí všech zemí Evropské unie, nejen eurozóny. Ecofin má schůzku v úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK