Norská Yara bude po akvizici Terra světová jednička ve hnojivech

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 15. února (ČTK) - Norský výrobce hnojiv Yara se dohodl na převzetí americké Terra Industries za 4,1 miliardy dolarů (78,3 miliardy Kč). Akvizice bude znamenat výraznou expanzi na slibném americkém trhu a Yara se díky ní stane největším světovým výrobcem hnojiv, sdělila dnes norská společnost.

Dohoda završuje souboj o Terra Industries mezi Nory a americkou CF Industries Holdings, která minulý měsíc svou nepřátelskou nabídku na koupi Terra stáhla. Sektor umělých hnojiv je nyní v hledáčku investorů, protože producenti se připravují na očekávané oživení poptávky rozšiřováním své velikosti i geografického dosahu. Po loňském prudkém poklesu cen v důsledku globální ekonomické recese se letos čeká výrazné zotavení trhu, protože farmáři budou muset doplnit do půdy živiny.

Generální ředitel norské firmy Ole Haslestad uvedl, že převzetí americké Terra "vytvoří jasnou globální jedničku v odvětví výroby hnojiv". "Očekáváme, že americké trhy zažijí mohutné oživení," dodal. Rozšířená Yara získá díky akvizici na americkém trhu podíl asi 30 procent a na světovém trhu bude mít kolem osmi procent.

Podle Yary se nyní atraktivními cíli v sektoru náročném na energii staly zejména firmy ze Severní Ameriky, protože zde nastal boom rozvoje nekonvenčních zásob zemního plynu, což tlačí ceny plynu v USA výrazně dolů. Výrobní náklady močoviny, hlavní složky dusíkatých hnojiv, budou pro firmu v důsledku převzetí Terry jen asi poloviční proti zhruba 1500 dolarům na tunu, kolik by stála výstavba nového zařízení například na Středním východě, kde jsou energetické náklady rovněž nízké.

Yara vznikla v roce 2004 vyčleněním z norského konglomerátu Norsk Hydro. Od té doby firma několika akvizicemi zvýšila výrobní kapacity na zhruba dvojnásobek, Firma má v záměru získat na světovém trhu desetiprocentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK