Indickou automobilku Tata povede bývalý šéf evropských aktivit GM

15.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 15. února (ČTK) - Indická automobilka Tata Motors jmenovala svým novým generálním ředitelem bývalého šéfa evropských aktivit amerického automobilového koncernu General Motors Carla-Petera Forstera (55). Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem motorových vozidel v Indii.

Forster bude mít zodpovědnost za celosvětové aktivity společnosti Tata, včetně britských luxusních značek Jaguar a Land Rover, které Tata předloni koupila za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 44 miliard Kč) od americké automobilky Ford Motor. "Tata Motors očekává, že Forsterův příchod velmi pomůže jejím ambicím stát se skutečně mezinárodní společností," uvedla firma. Forster vystřídá v čele podniku prozatímního generálního ředitele Raviho Kanta.

Společnost Tata dnes rovněž oznámila, že její celosvětový prodej se v lednu meziročně téměř zdvojnásobil na 85.714 vozů. Prodej samotných značek Jaguar a Land Rover se dokonce téměř ztrojnásobil na 16.269 aut, napsala agentura Reuters.

Tata je známá mimo jiné jako výrobce nejlevnějšího automobilu světa Nano, jehož základní verze stojí 100.000 rupií (zhruba 40.000 Kč). Firma představila vůz Nano v lednu 2008. Zákazníci si jej ale mohli začít objednávat až loni v dubnu, protože projekt zbrzdily násilné protesty zemědělců, které firmu přinutily přestěhovat hlavní továrnu na výrobu nového automobilu.

Forster odešel z čela evropských aktivit GM loni v listopadu poté, co se společnost rozhodla, že si ponechá svou německou divizi Opel. Forster patřil mezi zastánce prodeje Opelu kanadskému výrobci automobilových součástek Magna International a ruské bance Sberbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK