ČEZ nedá kladná stanoviska pro nové solární a větrné elektrárny

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Děčín/Praha 16. února (ČTK) - ČEZ Distribuce dnes přestal udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren. Vedení společnosti tak vyhovělo výzvě společnosti ČEPS, která je výhradním provozovatelem přenosové soustavy. ČTK o tom dnes informovala mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

ČEPS žádá odpojování slunečních elektráren kvůli zachování bezpečnosti dodávek elektřiny. Mohlo by se s ním podle pondělního vyjádření generálního ředitele ČEPS Petra Zemana začít už příští rok v létě. Varoval před technickými limity připojování fotovoltaických a větrných elektráren do elektrické sítě. Při současném tempu připojování solárních elektráren však podle něj hrozí situace, že bude výroba vyšší než spotřeba. Česká společnost pro větrnou energii (ČSVE) závěry ČEPS důrazně odmítá.

ČEZ už dlouho zaznamenává velký zájem investorů o připojení zejména solárních elektráren. "Výše požadovaných výkonů ohrožuje bezpečnost a spolehlivost elektrizační soustavy, proto vedení společnosti po analýze stavu připojování fotovoltaických a větrných elektráren ve své distribuční soustavě rozhodlo s okamžitou platností vyhovět požadavku společnosti ČEPS," uvedla Holingerová.

Společnost už od roku 2008 musela na severní Moravě, v severních a východních Čechách omezovat vydávání kladných stanovisek k připojení těchto elektráren. Mluvčí dodala, že dosud vydaná rozhodnutí o připojení jsou platná.

Doporučuje sledovat internetové stránky www.cezdistribuce.cz a www.ceps.cz, na nichž budou oznámeny případné změny obecných podmínek připojování výrobních zdrojů do distribuční a přenosové soustavy.

Průměrné zimní zatížení elektrické soustavy ČR je asi 12.000 megawattů. V létě, kdy mají sluneční elektrárny největší výkon, je to však méně než polovina. ČEPS může sáhnout kvůli bezpečnosti provozu k odpojování zdrojů od sítě. Taková situace by podle Zemana mohla v souvislosti se slunečními elektrárnami poprvé nastat v letních měsících příštího roku. ČEPS proto na začátku února vyzval distribuční společnosti ČEZ, E.ON a PRE, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a fotovoltaických elektráren.

Energetický regulační úřad registroval 19. ledna 470 megawattů výkonu instalovaného v solárních elektrárnách. V současné době je povolena realizace více než 5000 megawattů solárních a větrných elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK