Zisk hotelové firmy InterContinental loni klesl o 34 procent

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Největší hotelové společnosti na světě InterContinental Hotels klesl loni provozní zisk o 34 procent na 363 milionů USD (6,9 miliardy Kč). Pokles způsobila ekonomická recese, která donutila firmy i spotřebitele šetřit a snížila zájem o ubytování v hotelech. Firma v dnešním prohlášení dodala, že situace na trhu zůstane obtížná až do oživení na trhu firemní klientely.

Společnost provozuje hotely pod značkami InterContinental, Crowne Plaza a Holiday Inn. Ve čtvrtém čtvrtletí se podle společnosti objevily první známky zlepšení situace a obsazenost hotelů se stabilizovala. Ceny však stále zůstávají pod tlakem.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří očekávali provozní zisk 354 milionů USD. InterContinental obvykle hotely nevlastní, pouze je provozuje nebo poskytuje licenci na jejich provoz. Spojené státy mají na celkovém zisku firmy podíl 70 procent.

Příjem na pokoj, důležité měřítko zdraví hotelového sektoru, se loni snížil o 14,7 procenta. Z toho ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 10,9 procenta, v lednu se již snížil jen o 3,8 procenta.

InterContinental po celém světě, včetně České republiky, provozuje přes 646.000 pokojů v 4438 hotelech. Loni společnost otevřela 26.828 nových pokojů, což bylo méně než v předchozím v roce. Jedná však o otevření dalších 210.363 pokojů, tedy 1438 hotelů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK