Juncker: Trhy se kvůli zadluženému Řecku chovají iracionálně -------------------- --------------------

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. února (zpravodaj ČTK) - Trhy se podle šéfa eurozóny a lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera chovají iracionálně, když nereagují na rozhodnutí politiků EU, kteří silně zadlužené Řecko nutí přijmout další úsporná opatření, pokud nezafungují ta současná. Řekl to dnes novinářům před začátkem schůzky ministrů financí v Bruselu. EU zatím odmítá jakoukoliv finanční pomoc Aténám, přičemž Řekové o ni ani sami nežádají.

"Iracionální chování finančních trhů mě zneklidňuje. Naše rozhodnutí je nad slunce jasnější. V případě, že Řecko nesplní své rozpočtové cíle, tak přijme další opatření," uvedl Juncker.

Řecko již před časem slíbilo, že letos sníží schodek rozpočtu minimálně o čtyři procenta HDP z loňských 12,7 procenta HDP. Tamní vláda kvůli dosažení tohoto cíle hodlá zmrazit například platy státních zaměstnanců a zvýšit věk pro odchod do důchodu. Podle ekonomů, ale i některých evropských politiků ovšem ani to nestačí, aby země snížila rozpočtový deficit pod tři procenta HDP do roku 2012, což je v EU povinná hranice.

Někteří investoři dlouho spekulovali, že Řekové se neobejdou bez finanční pomoci eurozóny, přestože takový postup unijní smlouvy zakazují. Summit EU v minulém týdnu a ministři financí eurozóny však rozhodli, že unie zatím bude Atény jen monitorovat a zasáhne jen v případě, že by se řecké vládě nedařilo svoje závazky plnit. Taková odpověď ovšem vedla k dalšímu oslabení eura, protože trhy jí považují za příliš vágní.

"Neměli bychom přijmout, že se staneme cílem finančních trhů," doplnil Juncker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK