Cena zlata v eurech dnes stoupla na nový rekord

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Cena zlata v eurech se dnes vyšplhala až na rekordních 816,35 eura za troyskou unci (31,1 gramu). K růstu přispěly obavy o výhled ekonomik eurozóny, které přiměly investory obrátit se k bezpečnějším investicím do zlata.

Cena dnes překonala předchozí rekord z prosince, který činil 812,43 eura za unci. V pondělí zlato skončilo na 809,1 eura za unci. Dopoledne rostla i cena v dolarech, kolem 10:48 SEČ stoupla na 1113,20 USD z pondělních 1100,05 USD.

Zlato se obvykle vydá opačným směrem než kurz dolaru. V posledních seancích však tento vztah částečně oslabil, protože zlato i dolar těžily z obav o výhled některých ekonomik eurozóny, jako Řecko. To pomohlo k růstu ceny zlata i v jiných měnách.

"Je důležité se soustředit na cenu (zlata) nejen v dolarech," řekl agentuře Reuters analytik VM Group Matthew Turner. "V současnosti je 1100 USD mnohem méně, než tomu bylo doposud, ale když se podíváte v eurech, tak tomu tak není," dodal.

Euro dopoledne na devizových trzích posilovalo vůči dolaru, a smazalo tak část předchozích ztrát. Investoři se domnívají, že většina špatných zpráv o stavu veřejných financích Řecka se již do kurzu eura promítla, rozhodli se proto využít příležitost k realizaci zisků z růstu dolaru. Nálada vůči evropské měně však stále zůstává negativní kvůli nejistotě, zda problém s vysokým dluhem Řecka bude rychle vyřešen. Podle obchodníků je euro stále náchylné k dalšímu poklesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK