Důvěra německých investorů v ekonomiku opět klesla

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 16. února (ČTK) - Důvěra německých investorů a analytiků v ekonomiku v únoru popáté za sebou klesla. Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo se snížil na 45,1 bodu z lednových 47,2 bodu. Pokles byl ale mírnější, než očekávali analytici.

"Vývoj indexu ZEW odráží návrat averze vůči riziku na finanční trhy i rozpočtové problémy v Řecku a v dalších zemích eurozóny," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING Financial Markets. Upozornil nicméně, že vliv Řecka na německou ekonomiku je z hlediska zahraničního obchodu zanedbatelný, protože Řecko se na celkovém německém vývozu podílí méně než procentem.

Proces hospodářského oživení v Německu se podle prvního rychlého odhadu statistického úřadu v závěru loňského roku zastavil. Hrubý domácí produkt nevykázal ve čtvrtém čtvrtletí žádnou změnu, ačkoliv analytici počítali s jeho dalším růstem.

"Ačkoli někteří tvrdí, že německé oživení skončilo dříve, než začalo, poslední čísla by neměla být přijímána bez rozmyšlení. Základní trend zůstává dobrý a růstová tendence německé ekonomiky je v zásadě mnohem silnější než statistická stagnace, kterou naznačuje čtvrté čtvrtletí," uvedl Brzeski.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je mimo jiné závislá řada firem z České republiky. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, v které setrvalo celý další rok. K růstu se ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK