Prezident podepsal novelu zákona o spotřební dani

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, do níž senátoři chtěli vtělit snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr. Poslanci ale prosadili novelu zákona o spotřební dani ve sněmovním znění a odeslali ji prezidentovi. Sazba daně tak zůstane na vyšší úrovni, kde je od 1. ledna letošního roku. O prezidentově podpisu novely dnes ČTK informoval mluvčí jeho tiskového odboru Radim Ochvat.

Vládní novela se původně sazeb daně netýkala. Zejména malé pivovary ovšem tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační. Senátoři jim proto svou úpravou chtěli vyjít vstříc.

Cílem novely je v duchu evropských směrnic vytvořit právní rámec pro unijní elektronický systém, který má kontrolovat dopravu výrobků podléhajících spotřební dani. Systém sledování vznikl hlavně kvůli boji s podvody u spotřební daně. Spolu s tím budou nahrazeny současné papírové průvodní doklady elektronickými.

Poslanci předlohu v některých částech doplnili. Od daně by měly být osvobozeny tabákové výrobky pro zkoušky jejich kvality za podmínky, že budou při testech spotřebovány, zničeny nebo znehodnoceny. Daň se nebude muset platit rovněž za tabákové výrobky, které odebere jako vzorky celní úřad.

Novela také upravuje pravidla pro podnikatele, kteří plní některé zkapalněné ropné plyny do tlakových nádob o hmotnosti náplně do 40 kilogramů včetně. Budou muset používat schválený měřicí systém, výjimkou bude plnění do pevně zabudovaných nádrží automobilů.

Vláda původně předložila novelu poslancům tak, aby ji mohli schválit hned v prvním čtení. To ale část poslanců vetovala. Ministr financí Eduard Janota už dříve varoval, že pokud parlament novelu nepřijme, ohrozí to obchod s výrobky, kterých se spotřební daň týká. Nebude prý možné je dopravovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK