Kraft z USA zvýšil čtvrtletní zisk více než trojnásobně

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. února (ČTK) - Potravinářskému koncernu Kraft ze Spojených států se zvýšil čtvrtletní zisk více než trojnásobně díky lepší situaci na takzvaných mladých trzích a přínosu reorganizace. Kraft za poslední loňské čtvrtletí zvýšil zisk na 710 milionů dolarů (zhruba 13,5 miliardy Kč), když za stejné období před rokem vydělal 178 milionů, připomněl v dnešní zprávě.

Výrobce potravin, který se snaží převzít britskou skupinu Cadbury, se při své reorganizaci zaměřil na potraviny, které jsou ziskovější. Analytici očekávali zisk 45 centů na akcii, ale podnik vydělal o tři centy více.

Tržby Kraftu vzrostly o tři procenta na 11 miliard dolarů. Wall Street ale očekával téměř 11,1 miliardy USD.

Americký koncern měl v posledním čtvrtletí minulého roku na trhu ve Spojených státech opět potíže. Spotřebitelé kvůli hospodářské krizi kupují více potravin v prodejnách než v restauracích a zaměřují se spíše na levnější zboží pod vlastními značkami obchodních řetězců. Kraft a další výrobci potravin pak musí bojovat o tržní podíl reklamou a snižováním cen.

Za fiskální rok 2009 Kraft zvýšil zisk na tři miliardy dolarů z 2,89 miliardy předloni. Tržby mu ale klesly o 3,7 procenta na 40,39 miliardy dolarů kvůli vlivu devizových kurzů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK