Shell zmrazil manažerům mzdy a podmínkami vymezil odměny

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell přehodnotil mzdové podmínky nejvyššího managementu. Po loňské vzpouře akcionářů mají šéfové zmražené platy včetně generálního ředitele Petera Vosera a omezené odměny. Uvedl to dnes šéf výboru Shellu pro odměňování Hans Wijers.

Voser a finanční ředitel Simon Henry, kteří již mají mzdy o 20 procent nižší než jejich předchůdci, mají zmražené platy do roku 2011. Ředitelům koncern letos nedovolí odměňovat manažery bonusy, pokud nesplní předem dohodnuté ziskové cíle.

Nejvyšší management obdržel odměny za rok 2008, přestože se výsledkové cíle nesplnily. Akcionáře to naštvalo a 60 procent hlasujících investorů pak na valné hromadě podniku zprávu o odměnách za rok 2008 neschválilo. Wijers nyní v dopise pro investory napsal, že v současném ekonomickém prostředí chce demonstrovat odpovídající omezení.

Investoři evropských korporací zpravidla hlasují ve prospěch plánů managementu. Nyní je ale znepokojuje, jak se firmy chovají za světové hospodářské krize, kterou samy způsobily.

Proti mzdové politice těžebního gigantu Xstrata se například postavila třetina hlasujících a v případě ropného koncernu BP to byla více než třetina hlasů. Programům odměn za minulý rok se postavila většina akcionářů v bance Royal Bank of Scotland, stavební firmě Bellway a finanční skupině Provident Financial, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK