Ropa dík slabšímu dolaru a lepší náladě trhů stoupla o dva dolary

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Světové ceny ropy vzrostly dnes odpoledne o více než dva dolary a americká ropa se dostala nad 76 dolarů za barel. Ropu podpořil pokles dolar k euru, jehož kurz povzbudily naděje na zmírnění řecké krize. Ropu tlačila vzhůru i zlepšená nálada na akciových trzích a trvající napětí kolem íránského jaderného programu.

Cena americké lehké ropy (WTI) po 15. hodině SEČ posílila o zhruba dva dolary na 76,08 USD a dostala se až na 76,18 dolaru. Severomořská ropa Brent zpevnila podobným tempem na 74,40 USD. Obchodováni na světovém ropném trhu je však nadále slabé, protože v Asii se tento týden slaví svátky lunárního nového roku.

"Makroekonomický pesimismus se rozhodně vytrácí, protože řešení (řeckých problémů) již není daleko," řekl agentuře Reuters analytik Barclays Capital Amrita Sen. Dodal, že vedle Íránu na růst cen ropy působí i politické komplikace v Nigérii.

Euro se vůči dolaru vymanilo z blízkosti devítiměsíčního minima, protože obchodníci začali mít pocit, že pokles evropské měny kvůli Řecku zašel zřejmě příliš daleko. Ministři financí Evropské unie dnes stanovili termín půlky května, dokdy by měly Atény začít realizovat razantní úsporná opatření.

Ropa se od počátku října obchoduje v relativně úzkém rozpětí mezi 69 a 84 dolary za barel. Její cena je tak sice zhruba dvojnásobná proti konci roku 2008, kdy se kvůli finanční krizi propadla pod 40 dolarů, avšak poloviční proti maximu asi 147 dolarů z července 2008.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů) v 15:12 SEČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 74,42 72,51 New York - Nymex WTI březen 76,08 74,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK