Kurz eura oživil, nejistota kvůli Řecku přetrvává

16.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Kurz eura dnes oživil z devítiměsíčního minima vůči dolaru, protože pokles evropské měny zašel podle obchodníků příliš daleko. Nejistota kvůli fiskální krizi v Řecku však na devizovém trhu přetrvává.

Euro k dolaru odpoledne v Evropě posílilo o 0,4 procenta na 1,3655 USD. Od počátku roku však evropská měna proti americké ztratila kvůli obavám z krize v Řecku a dalších slabších zemí eurozóny jako Portugalsko téměř pět procent. Dolar proti japonskému jenu posílil o 0,2 procenta na 90,12 JPY.

Ministři financí zemí eurozóny Řecko v pondělí vyzvali, aby podniklo další kroky, které sníží vysoký rozpočtový deficit. K podobnému kroku nutí Řecko dnes i partneři z celé Evropské unie.

Řecko mělo na konci loňského roku rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu, což bylo kvůli statistickým manipulacím mnohem více, než se původně čekalo. Odhalení dalších řeckých podvodů vyvolalo na finančních trzích krizi důvěry, která se začala přenášet i na další země jižní Evropy. Mimořádný summit EU minulý týden slíbil Řecku obecně pomoc, nic konkrétního však nenabídl.

hp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK