Zisk francouzské banky BNP Paribas vzrostl o 4,6 procenta

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. února (ČTK) - Francouzské bance BNP Paribas vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 4,6 procenta na 1,365 miliardy eur (35,5 miliardy Kč). K růstu přispěly příznivé výsledky divize investičního bankovnictví, akvizice majetku firmy Fortis a nižší objem špatných úvěrů. Uvedla to banka v dnešním prohlášení.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zisk 1,06 miliardy eur. BNP Paribas je největší bankou ve Francii s akciemi na burze a z hlediska celkové výše vkladů největší bankou eurozóny, kterou se stala díky převzetí belgické banky Fortis.

Banka uvedla, že zvýší dividendu na 1,5 eura na akcii z jednoho eura v předchozím roce. Akcie banky v roce 2009 stouply o 90 procent. Od počátku letošního roku však klesly o 12 procenta.

BNP Paribas je první z největších francouzských bank, která oznámila výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí. Tento týden zveřejní výsledky ještě Société Générale a příští týden Crédit Agricole a BPCE. Bankovní sektor stále tíží vysoké odpisy špatného majetku, nově ho trápí rovněž obavy o zdraví zadluženého Řecka a politické šarvátky kvůli odměnám bankéřům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK