Toyota zkoumá možné problémy s nejprodávanějším vozem Corolla

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. února (ČTK) - Japonská automobilka Toyota zkoumá možné problémy s posilovačem řízení u svého světově nejprodávanějšího vozu Corolla. Dnešní sdělení šéfa firemní divize kontroly kvality Šiničiho Sasakiho naznačuje, že by se dál mohla rozšířit krize Toyoty, která vznikla letošním rozsáhlým svoláváním jejích vozů k opravám.

Šéf kontroly kvality Sasaki uvedl, že Toyota bere vážně stížnosti na problémy s posilovačem řízení u modelu Corolla. Stížností byla necelá stovka a firma nyní věc prošetřuje, řekl.

Prezident největší světové automobilky Akio Tojoda také prohlásil, že se nezúčastní slyšení, které americký Kongres naplánoval na příští týden k problémům závad a bezpečnosti vozů Toyota. Za nejpovolanějšího vysvětlit tyto záležitosti označil šéfa americké divize Jošimiho Inabu. "Vysíláme na slyšení nejlepší lidi," řekl Tojoda na tiskové konferenci.

Toyota ve Spojených státech svolala k opravám loni a minulý měsíc celkem zhruba šest milionů vozů kvůli nezáměrné akceleraci a závadám brzdného systému a na celém světě to už je přes osm milionů automobilů. Americké vládní úřady zahájily vyšetřování, které má zjistit okolnosti svolávacích akcí. Výbor Sněmovny reprezentantů pro dohled a vládní reformu koná slyšení k problému závady plynového pedálu u vozů Toyoty 24. února a o den později si naplánoval podobné slyšení výbor pro energetiku a obchod.

Akio Tojoda označil za možný zdroj nynějších problémů automobilky to, že zřejmě expandovala příliš rychle a kvůli tomu mohla zanedbat pečlivé zaučení zaměstnanců. Rychlá expanze byla zčásti reakcí na to, že v minulých letech byla poptávka uměle zvyšována levnými úvěry a výhodným financováním nákupů, řekl Tojoda.

Automobilka tento měsíc v zájmu odstranění závad přerušila v řadě svých amerických závodů produkci na dva týdny a v úterý oznámila další pozastavení výroby. Rozsáhlé svolávací akce podkopaly pověst Toyoty jako výrobce bezpečných a spolehlivých automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK