Cena ropy kvůli dolaru klesá, barel WTI se vrátil pod 77 dolarů

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes klesaly a do značné míry se nechaly inspirovat vývojem na devizových trzích. Tam se kvůli příznivé statistice ze Spojených států zvyšoval kurz dolaru. Ropa v úterý výrazně zdražila a její cena se zvýšila asi o čtyři procenta, dnes tedy část těchto vysokých zisků odevzdala.

Krátce po 18:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) pohyboval kolem 76,60 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila asi o 40 centů. Barel severomořské ropy Brent zlevnil zhruba o 15 centů na 75,50 USD.

V úterý se cena jednoho barelu WTI zvýšila o 3,9 procenta, a zaznamenala tak nejvyšší procentní nárůst od konce loňského září. Tehdy si během jediného dne připsala 5,8 procenta.

"Ten úterní růst byl velmi rychlý a provázely jej spíše slabší objemy obchodů. Pokud tedy dolar zpevňuje, tak jako dnes, ropa nemůže najít půdu pod nohama a oslabuje," podotkl šéf výzkumu trhu ve společnosti Tradition Energy Addison Armstrong.

Kurz dolaru dnes proti hlavním světovým měnám zpevňoval a pomohly mu hlavně lepší údaje o zahajovaných stavbách a průmyslové výrobě v USA. Euro k dolaru asi o jedno procento oslabilo a stále na něj nepříznivě doléhají fiskální problémy Řecka.

Ceny ropy v dolarech za barel (159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 75,53 75,68 New York - Nymex WTI březen 76,63 77,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK