Zajišťovna Swiss Re se na konci loňska vrátila k zisku

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 18. února (ČTK) - Švýcarská zajišťovna Swiss Re se v loňském čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku. Čistý zisk činil 403 milionů švýcarských franků (asi 7,1 miliardy Kč). Ve stejném období předloni firma kvůli špatným investicím vykázala ztrátu 1,75 miliardy CHF. Swiss Re je druhá největší zajišťovna na světě.

Provozní příjmy v divizi zajištění majetku a škod se více než zdvojnásobily na 853 milionů franků. Přispěla k tomu absence velkých přírodních neštěstí. Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému, měřítko ziskovosti pojišťoven, se snížil na 88,3 procenta z předloňských 104,6 procenta.Čím níže je ukazatel pod 100 procenty, tím větší je ziskovost pojišťovny. Překročení hranice 100 procent znamená ztrátu. Provozní příjmy divize životního a zdravotního pojištění klesly na 88 milionů franků z 224 milionů franků.

Zajišťovny na sebe přebírají část pojistných rizik pojišťoven, jsou tedy pojišťovnami pojišťoven. Umožňují tak rozložení rizik, díky kterému se může pojišťovnický systém vypořádat s velkými škodami. Za celý rok Swiss Re vykázala zisk 506 milionů CHF po ztrátě 864 milionů CHF v roce 2008, napsala agentura AP.

Swiss Re v lednu uvedla, že prodala část své americké divize životního pojištění investiční společnosti Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta za 1,3 miliardy švýcarských franků. Swiss Re chce tímto krokem získat volný kapitál a investovat jej do ziskovějších aktivit.

Konkurenční německé zajišťovně Munich Re, která je světovou jedničkou, stoupl ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku čistý zisk více než sedminásobně na 780 milionů eur (asi 20,3 miliardy Kč) z předloňských 110 milionů eur. Výsledky podpořil nízký počet přírodních katastrof, kvůli kterému firma vyplatila výrazně méně peněz na odškodném.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK