ČSÚ zveřejní čísla o bytové výstavbě v loňském roce -------------------- --------------------

19.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky bytové výstavby za poslední čtvrtletí loňského roku. Ve třetím čtvrtletí byla v Česku zahájena výstavba 11.234 bytů, což představovalo meziroční pokles o 5,7 procenta. Dokončeno jich bylo 8720, meziročně o 8,8 procenta méně.

Klesala výstavba rodinných domů, počet zahájených bytů v bytových domech však meziročně vzrostl o 8,7 procenta.

Analytik mezinárodní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný zhodnotil čísla o zahájené výstavbě v bytových domech jako překvapující. "Uvážíme-li, že v současné době je poptávka po novém bydlení stále poměrně slabá a opatrná, je nárůst výstavby nových bytů v bytových domech zarážející," řekl ČTK při zveřejnění výsledků za 3. čtvrtletí.

Objem poskytnutých hypoték se stále snižuje. Podle odborníka tak lze očekávat rostoucí počet postavených, ale neprodaných bytů.

V loňském roce poskytly banky občanům hypotéky za 73,85 miliardy korun, což znamenalo ve srovnání s rokem 2008 pokles o 39 procent. Od července 2009 až do konce roku se sice hypotečním bankám dařilo v meziročním srovnání pozvolna navyšovat počty a objemy nově poskytnutých úvěrů, letos v lednu se ale tento trend zastavil. Podle společnosti Fincentrum bylo v lednu poskytnuto 2533 hypoték v celkovém objemu 4,28 miliardy korun. To je nejméně za dobu existence ukazatele Fincentrum Hypoindex. V meziměsíčním srovnání představuje lednový výsledek propad o 30 procent, meziročně byl objem poskytnutých hypoték o sedm procent nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK