V USA ubylo domácností, které nezvládly platit hypotéku včas

19.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. února (ČTK) - Podíl domácností, které ve Spojených státech nezvládly poslat včas splátku hypotéky na svůj dům, loni na konci roku klesl na 3,6 procenta. Ve třetím čtvrtletí byl o pětinu procentního bodu vyšší. Krize s exekucemi domů možná začíná slábnout, uvedla dnes americká asociace hypotečních bank.

Pokles byl o to překvapivější, že se disciplína splácení v tuto roční dobu obvykle zhorší, protože domácnostem vzrostou účty za energie. Navíc se výdaje zvyšují s nakupováním vánočních dárků.

Nový trend v opožděných splátkách je významným faktorem, protože naznačuje, že bude dále klesat zabavování nemovitostí exekutory. Zpráva je také příznivá pro majitele domů v regionech, kde exekuce domů pod cenou srazily dolů ceny sousedních nemovitostí.

Ve městech jako Las Vegas, Phoenix a Miami, kde banky vyvlastňovaly nesplácené domy ve velkém, jsou jejich ceny zhruba na polovině proti historickým maximům. Dnešní zpráva přitom ukazuje, že Nevada, Arizona a Florida vykazují v disciplíně splácení výrazné zlepšení, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK