MMF schválil plnění dohody s Rumunskem a uvolnil 3,3 miliardy USD

20.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. února (ČTK) - Výkonný výbor Mezinárodního měnového fondu schválil v pátek večer plnění loňské smlouvy o záložním úvěru s Rumunskem a uvolnil zemi další úvěrovou splátku v sumě 3,32 miliardy dolarů (62.5 miliardy Kč). Z celkové dohodnuté částky 17,1 miliardy dolarů na podporu země těžce zasažené finanční krizí a hospodářskou recesí již fond poskytl Rumunsku od loňského května 12,6 miliardy dolarů.

MMF rovněž schválil žádost Bukurešti o zmírnění některých kritérií, podle nichž posuzuje, jak země dohodu plní. Na konci loňského roku fond uvolňování peněz zastavil, protože v souvislosti s politickými neshodami okolo prezidentských voleb Rumunsko odložilo zavádění úsporných rozpočtových opatření.

Náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky zdůraznil, že Rumunsko se musí vypořádávat se závažnými rozpočtovými problémy. Za klíčové označil reformy, které posílí kontrolu veřejných financí v oblasti vládních výdajů, mandatorních závazků a státních mimorozpočtových organizací. Dodal však, že rumunská vláda má vůli takové reformy uskutečnit.

Rumunsko loni hospodařilo s rozpočtovým schodkem 7,3 procenta HDP. V letošním roce by se měl deficit podle schváleného rozpočtu snížit na 5,9 procenta HDP.

Pomoc od MMF směřuje zejména na podporu platební bilance, protože země je silně závislá na zahraničním financování. Zároveň s fondem poskytla Rumunsku podporu i Evropská unie v částce pěti miliard eur, z níž bylo uvolněno 1,5 miliardy a poskytnutí další jedné miliardy Evropská komise minulý měsíc signalizovala v nejbližší době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK