Vláda bude jednat o likvidaci státního podniku MEZ Mohelnice

22.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - O zrušení a likvidaci státního podniku MEZ Mohelnice, který se v Mohelnici na Šumpersku zabývá strojírenskou výrobou a zaměstnává zhruba stovku lidí, dnes bude jednat vláda. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které kabinetu návrh předkládá, to zdůvodňuje špatnou ekonomickou situací tohoto státního podniku, kterou loni umocnila hospodářská krize.

"Objem výroby státního podniku MEZ Mohelnice poklesl v průběhu roku 2009 o polovinu oproti roku 2008 a bylo nutno výrazně snížit počet pracovníků. Návrat k plnému výkonu v blízkém období není reálný a další prodlužování činného stavu podniku by již znamenalo pouze neproduktivní ztráty a zvyšování nákladů," uvedl mluvčí MPO Pavel Vlček.

Uvedení podniku do likvidace je nyní podle MPO nejvhodnějším postupem. Má se tak zabránit ekonomickým ztrátám a zároveň zhodnotit majetková podstata podniku.

Vláda dnes také projedná změnu financování finančního arbitra. Posoudit by měla i nový zákon o veřejné dopravě, který má například upravit pravidla zadávání veřejných zakázek na dopravní obslužnost nebo stanoví standardy kvality autobusů a vlaků. Na programu dnešního jednání vlády je také například uvolnění peněz kvůli půjčce Mezinárodnímu měnovému fondu, poslanecký návrh, který má zabránit miliardovým daňovým únikům na dani z přidané hodnoty při obchodech s benzinem a naftou nebo návrh zákona o spotřebitelském úvěru, který například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od úvěrové smlouvy bez udání důvodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK