PA Export vykázal před vyhlášením úpadku ztrátu 2,2 mld. korun

22.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Společnost PA Export, která dříve nesla název Škodaexport, před vyhlášením úpadku loni v polovině září vykázala ztrátu 2,2 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentů, které byly zveřejněny v insolvenčním rejstříku. PA Export je od loňského listopadu v konkurzu. Firma se dostala do problémů hlavně kvůli zakázkám na stavbu dvou elektráren v Pákistánu. Insolvenční řízení bylo s PA Exportem na návrh Siemens Engineering zahájeno loni v létě.

"Dle mimořádné účetní závěrky sestavené k 13. září 2009 společnost vykázala ztrátu ve výši 2,2 miliardy korun," uvedl insolvenční správce PA Exportu Václav Kulhavý v korespondenci s jediným členem představenstva PA Exportu Štěpánem Sádeckým. Soud vyhlásil vyhlásil úpadek na firmu PA Export loni 14. září. Za rok 2008 PA Export sice vykázal čistý zisk 1,5 milionu korun, auditoři ale podle Kulhavého k této účetní závěrce vyslovili negativní výrok.

Insolvenční správce Kulhavý proto nyní požádal auditorskou společnost PriceWaterhouseCooper, aby prověřila účetnictví PA Exportu a důkladně se zaměřila na některé "specifické transakce". Sádecký ale tvrdí, že k forenznímu auditu není důvod, jelikož účetnictví PA Exportu je v pořádku.

Zatímco závazky PA Exportu podle zářijových údajů činily 879 milionů korun, tak jeho tuzemské a zahraniční pohledávky obnášely 393 milionů korun a hodnota movitého a nemovitého majetku je 331,8 milionu korun. Na účtech firmy bylo celkem 175 milionů korun. Věřitelé PA Exportu do poloviny listopadu přihlásili pohledávky v hodnotě 613 milionů korun.

Sádecký v oznámení zaslaném loni v září soudu úpadek zdůvodnil tím, že na konci srpna zkrachovala jednání s investory dvou elektráren v Pákistánu, jejichž výstavbu v hodnotě 300 milionů dolarů (5,3 miliardy korun) měla tato firma jako generální dodavatel na starost.

Neúspěšná podle Sádeckého byla také jednání PA Exportu s ministerstvem financí. Bez odezvy prý zůstala i žádost adresovaná premiérovi Janu Fischerovi, ve které PA Export navrhoval vytvořit společnou komisi, která by se problematické projekty v Pákistány pokusila vyřešit.

Za dvojici ztrátových projektů v Pákistánu bude muset státní pojišťovna Egap zaplatit přes miliardu korun. Mluvčí Egapu Vlastimil Nesrsta již dříve ČTK řekl, že k platbě pojišťovnu vyzvala státní Česká exportní banka a HSBC Bank. Tyto banky totiž poskytly záruky na financování pákistánských projektů. Nesrsta ČTK potvrdil, že Egap pojistil několik dalších zahraničních projektů PA Exportu.

Sádecký loni v červnu podal kvůli výstavbě elektráren v Pákistánu trestní oznámení. Policie by podle něj měla prošetřit aktivity ČEB a HSBC Banky vůči PA Exportu. V trestním oznámení Sádecký banky podezřívá, že se snažily přimět PA Export k převodu těchto pákistánských projektů na firmu BTG Energy. Představenstvo ČEB, která se na financování stavby elektráren Balloki a Muridke podílí, tehdy v prohlášení zaslaném ČTK uvedlo, že se k tomuto obvinění nemůže vyjádřit, protože je vázáno bankovním tajemstvím.

Firmu Škodaexport předloni od státu koupila za 210 milionů korun společnost ČKD Group a přejmenovala ji na PA Export. Nový majitel chtěl ale akvizici státu vrátit, protože prý byl v kupní smlouvě uveden v omyl. ČKD Group následně od privatizační smlouvy jednostranně odstoupila. Požadavek na vrácení této společnosti státu ministerstvo financí odmítlo a na platnosti smlouvy i nadále trvá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK